Duyuru

Yorumlarınıza lütfen dikkat ediniz. 07.08.2012 tarihi itibariyle olumsuz içerikli yorumlar yazılmaya başlanıyor.

Takipçiler

2012 Copyright. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Arama

7 Ocak 2012 Cumartesi

Torrent Nedir?

Evet arkadaşlar şimdi sizlere özellikle yabancı forum sitelerinde paylaşılan ve Türkiye'deki kullanıcıların %65'inin (tahmini) bilmediği bir konudan bahsetmek istiyorum; torrent.

İyi güzel de peki nedir bu torrent?
Torrent bir çeşit indirme dosyasıdır. Bu blogu okuyabilenler eminim hiç değilse bir müzik, bir program, bir oyun, bir video ya da bir film indirmiştir. Hatta özellikle film, müzik, illegal (yasal olmayan) dosyalar indirenler rapidshare, hotfile, wupload, uploading gibi websitelerini görmüş ve kullanıcılara indirme sırasında ne gibi işkenceler yaşattıklarını bilirler. Yok efendim neymiş indirme öncesi 60 saniye bekletecekmiş de, yok efendim bir de doğrulama kodu yazdıracakmış ve ondan sonra da maksimum 200 kb/sn hızla indire yapmanıza izin verecekmiş ve 8 mbit veya daha fazla hızınızı kullanamayacakmışsınız. Bu da yetmezmiş gibi IDM (İnternet Download Manager), FlashGet gibi indirme yöneticileri kullanmanıza izin vermeyecekmiş. Bunları yaşamamak için her bir siteye ayrı premium üyelik almalıymışsınız. Hem de KAZIK fiyatlarla.


Torrent işte bu sebepten dolayı ortaya çıkmış rahat dosya indirmeye yarayan bir uzantı diyebiliriz. İnternetten indirmek istediğimiz oyun, program, film ya da başka bir dosyanın torrent dosyasını buluyoruz. Bu dosyayı indiriyoruz. Bu dosyaların boyutları 10 kb civarı olurlar ve anında inerler. Daha sonra bir torrent programı yardımıyla istenilen oyun, film vs. tam hızla iner. Hem de hiçbir sorunla karşılaşmadan.

Torrent gerçekte bir bilgisayardan diğerine dosya aktarımı şeklinde çalışır. Sizin indirmeniz tamamlanmışsa ancak torrenti, torrent programından kaldırmamışsanız sizin bilgisayarınızdan başka bilgisayarlara dosya aktarımı yapılır.

Peki bu torrent dosyalarını nereden buluruz?
Torrent Türkiye'de çok kullanılan bir uzantı değil. Bu yüzden türkçe dublaj film gibi dosyaların torrentini bulmanız zor. Ancak orjinal dilinde film bulabilirsiniz. Bunun dışında oyun, yabancı müzikler çok rahat bulunabilir. Bir kaç tane yabancı torrent siteyi vereyim:
http://www.torrentz.com/ Bu site tavsiyemdir. Hemen hemen tüm torrent sitelerinde arama yapabiliyor.

Diyelim ki torrenti bulduk ve indirdik. İstediğimiz dosyaya nasıl ulaşırız?
Demin de yazmıştım. İndirdiğiniz torrentler ortalama 10 kb civarı olurlar. İndirdiğiniz torrenti sadece indirme linkini taşıyan bir not defteri dosyası gibi düşünebilirsiniz. Bir torrent prograıyla tam gazla ve sorunsuz indirme başlar. Üstelik bu anlattıklarımın hepsi ücretsiz. Tabii bazı torrent siteleri ücretli üyelik istiyor. Siz de ücretsizlerini kullanın canım. :) (Örnek olarak http://www.crazy-torrent.com/ ücretsiz bir torrent sitesidir.) Son olarak tek ve harika bir torrent programı vereceğim sizlere:
U Torrent Bu programı indirin. Başka programlara bakmayın bile. Tamamen ücretsiz, sistem kaynaklarını az kullanan, tam hızda indirme yapmanızı sağlayan, kısacası harika üstü bir programdır. İndirin, indirdiğiniz torrenti bu U Torrent'le açın ve gerisini U Torrent'e bırakın. Tavsiyemdir...

Bir torrent indirdim ancak çalışmıyor. Ne yapacağım?
Bu sorun muhtemelen izleyicilerden kaynaklanıyordur. Zamunda Torrent'in çözümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Özellikle Türk sitelerinden indirilen torrentler çok yavaş oluyor. Bunun nedeni nedir?
Tek kelimeyle bencillik. Paylaşmama isteği. Ayrıntılı açıklama burada.

1 yorum:

riverash dedi ki...

Bilgi için teşekkürler...