Duyuru

Yorumlarınıza lütfen dikkat ediniz. 07.08.2012 tarihi itibariyle olumsuz içerikli yorumlar yazılmaya başlanıyor.

Takipçiler

2012 Copyright. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Arama

3 Şubat 2012 Cuma

Bazı Torrent Terimleri

Şimdi sizlere en bilinen ve bilinmesi gereken torrent terimlerinden bahsedeceğim.

Dosya çekme: Dosyayı bir kullanıcıdan kendimize kopyalama işlemine verilen ad.
Seed: Torrent'te kaynak anlamına gelmektedir. Dosyaların tümüne sahip kullanıcılara "seeder" adı verilir.
Leech: Torrent'te sömürücü yani dosya indiren anlamına gelir. Dosyayı çeken kişiler dosyanın bir kısmına sahip oldukları için "leecher" şekllinde adlandırılırlar. "leecher" aynı zamanda paylaşmayı sevmeyen dosyanın paylaşılmasına engel olan kişilere de denir.

Peer: Bir dosya üzerinde veri aktarımı yapan kişilerin genel adı. Bu kaynak da olabilir sömürücü de.

Reseed: "Reseed" çekme işlemi biten bir torrentin yeniden seed edilmesi anlamına gelmektedir. Leech'lerın bu dosyayı kullanabilmesi için "Hash" kontrolünden geçmesi gerekir. Dosyanın orjinaliyle birebir aynı olması gerekir.
Hash: İndirilen dosyanın orjinal dosyayla birebir aynı olup olmadığını kontrol eder.
Tracker: İzleyici. Torrent'in sunucusu da denebilir. Torrent'i çeken Peer'ler Tracker'lere dosya hakkında bilgi gönderir. Diğer Peer'ler ise kimde hangi dosyanın hangi parçasında olduğunu öğrenirler. Tracker üzerinden dosya aktarımı asla gerçekleşmez. Kim ne indirdi, be kadar dosya çekti gibi bilgilerini barındırabilir.
DHT: Distributed Hash Table, Peer'ler arası kaynak paylaşımı anlamına gelir. Tracker'den bağımsız kaynak bulma işini üstlenir.
Download: Torrent sistemiyle diğer kullanıcılardan dosya çekmeye verilen isim.
Upload: Torrent sistemiyle diğer kullanıcılara dosya göndermeye veya dosya çekmelerine izin vermeye verilen isim.
Ratio: Torrent'ten çekilen dosyanın upload işleminin download işlemine oranıdır. Kısacası "Ratio" "Ben paylaşımcıyım!" diyebilmenize veya diyememenize sebep olan terimdir. "Ben paylaşımcıyım!" diyebilmek için Ratio'nuzun en az 0,5 olması gerekmektedir. Yani 10 Mb download'a 5 Mb upload yapmalısınız.
Hit&Run: Biz Türkler'in çok sevdiği bir olaydır. Dosyayı çekip hemen paylaşımdan kaldırma olayına denir. Torrent dünyasında kesinlikle sevilmezler ve bu asla istenmeyen bir olaydır.

0 yorum: