Duyuru

Yorumlarınıza lütfen dikkat ediniz. 07.08.2012 tarihi itibariyle olumsuz içerikli yorumlar yazılmaya başlanıyor.

Takipçiler

2012 Copyright. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Arama

11 Mart 2012 Pazar

Kırmızı Göz Neden Oluşur ve Nasıl Engellenir?

Bilmem fark ettiniz mi ama bu problem özellikle iç mekanlarda oluyor. Hatta kompakt makinelerde DSLR fotoğraf makinelerine göre daha çok belli oluyor. Peki bu neden oluyor? Bunun çok mantıklı bir açıklaması var aslında...


Çoğu kişi flaşı karanlık mekanlarda kullanır (Ben aydınlık mekanlarda kullanıyorum. :) Sebebini daha sonra açıklayacağım.). Karanlıkta gözümüz etrafı daha çok görebilmek için göz bebeklerini büyültür. Patlayan flaş retinadaki kırmızı kanın parlamasına yol açar ve bu görüntü fotoğraf makinesine yansır.


Bu sorun özellikle kompakt makinelerde görülür. Çünkü kompakt makineler küçük makinelerdir ve flaşı makinanın objektifine çok yakındır. Bu da kırmızı gözün daha çok belli olmasına yol açar.


DSLR makinelerde flaş objektiften daha uzaktadır. Bu da kırmızı gözü bir nebze de olsa azaltır. Çünkü flaşın açısı objektife göre daha ... (Buraya ne gelecek bulamadım. Ama anladınız siz :))

Kırmızı gözü engellemek için yapabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Bunlar;

1. Flaş kullanmamak (Çok zekice!!!);
Flaş kullanmazsanız kırmızı göz de olmaz.

2. Flaşı başka bir yönden çaktırmak;
Flaş başka bir yönden patlarsa kırmızı göz ya çok az görülür ya da hiç görünmez.

3. "Kızmızı göz engelleme" fonksiyonunu kullanmak;
Kırmızı göz engelleme seçildiğinde fotoğraf çekilmeden önce flaş bir ya da birkaç kez patlar veya netleme ışığı yanar. Her ikisinde de göz bebeğinin küçülmesi amaçlanır. Göz bebeği küçüldüğünde parlayan ışık objektife az ya da hiç girmez. (Anlatım bozukluğu var değil mi??)

4. Fotoğraf çekilmeden önce güçlü bir ışık kaynağına bakmak;
Bu da "Kırmızı göz engelleme" fonksiyonu gibidir. Bir ışık kaynağına bakıldığında göz bebeği küçülür.

5. Yazılımsal düzeltme;
Kırmızı gözü bilgisayarda da düzeltebilirsiniz. Hatta bazı AKILLI (hala tam tanımını bilmiyorum :S) telefonlarda da bu özellik var.

Bir not: Ben flaşı açık hava dışında (Merak ettiniz sanırım sebebini ama açıklayacağım. Azıcık sabır :)) hiç sevmem. Kırmızı göz ve parlamadan ziyade, flaş özellikle bebeklerin göz sağlığı için zararlı olabilir...

0 yorum: