Duyuru

Yorumlarınıza lütfen dikkat ediniz. 07.08.2012 tarihi itibariyle olumsuz içerikli yorumlar yazılmaya başlanıyor.

Takipçiler

2012 Copyright. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Arama

3 Şubat 2012 Cuma

Türk Torrent Hızları Çok Yavaş!!! Peki Neden?

Çok basit. Bencillik. Biz Türkler bu konuda çok benciliz. Torrent bilgisayarlar arası dosya paylaşımı anlamına geliyor. İndirilen ve indirilmesi tamamlanan dosyalardan başka kişilere dosya aktarımı yapılıyor. Buna da seed deniyor. Bu olay başkalarının hızlarını arttırırken sizin indirme konusunda bir kaybınız olmuyor. Daha doğrusu çok çok az bir kayıp yaşanıyor. Ama hiç kimse seed etmeyince dosyayı indirenler, yani download yapanlar, yani peer'ler dosya çekmekte veya indirmekte resmen işkence çekiyor. 

İşte Türkler seed yapmıyor hızım düşer diye. Ama kimse seed yapmadığı için peer'ler dosya çekemiyor. Yani bizler seed oranını arttırmalıyız. Torrent programlarında upload hızı olarak da alabiliyor. Bu oranı sınırsız yapalım ki başkalarının hızlı indirmesine yardımcı olalım. Eğer herkes bunu yaparsa 1mbit hızı olan da 100 mbit hızı olan da maksimum hızında dosyayı çeker. 30kb/sn hızla çekmez.

Sonuç olarak bencil olmayalım Türkiye! Paylaşmayı sevelim. Torrent'te önemli olan paylaşmaktır. Kimse indirme hızım azalır diye seed oranını azaltmasın. Herkes seed'i yüksek tutarsa peer'ler rahat rahat dosya çeker. Tabii siz de. Dosyanın yüklenmesi bittikten sonra bile dosyayı, torrent proramından silmezseniz seed yapmış olursunuz. Böylece torrent programınız açıkken peer'lere acayip bir yardım yapmış olursunuz. Unutmayın 10kb/sn seed yapmak gayet yeterli bir seviyedir. Herkes bu kadarcık seed yapsa maksimum hızla dosyayı çekeriz.

Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim bunda sadece türk milletinin suçu yok. Türkiye'nin iğrenç bir internet altyapısı var. Bu elbette seed oranını çok düşürüyor. Yine de bu durumun üstünden gelmek her ne kadar Türk Telekom gibi internet sağlayıcılarının elinde bulunsa da bizim de elimizde. 

Benim indirme hızım 8mbit'ken upload hızım 512kbit, yani 0,5kbit. Resimde de anlaşıldığı uzere elimden geldiğince seed yapmaya çalışıyorum. Ancak download hızım yerlerde sürünüyor. 

Bütün bu uzuun yazıyı açıklayan tek bir atasözü söyleyeceğim:
Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Allah razı olsun. Birçok insanın duygularını dile getirmişsin. 15-20Gb dosyayı indirmek 1-2 hafta suruyor bencil olmayın:(

Diablo-K549 dedi ki...

Seedleri nasıl ayarlıyoruz ya ? Ben call of duty 8 indiriyorum 70 kb anca indirme hızı :@

BSBlog dedi ki...

Seedleri ayarlamak gibi bir şansımız yok. Ancak şunu yapabiliriz. Torrentte DHT ayarını aktifleştirerek (ilk kurulumda zaten açıktır) daha çok kişiye bağlanabilirsiniz. Ancak üyelikli torrent sitelerinde (ör. TürkTorrent) DHT'yi kesinnlikle kapatmanız gerektiği söylenir yoksa gönderme miktarınız yansımayabilir derler. Bu da doğrudur. DHT ayarı o site dışındaki kişilere de bağlanmaya çalışır. Bu yüzden indirme hızınız ve gönderme hızınız artabilir ancak üyelikli sitelerde üye olmayanlara da gönderme yapacağınız için gönderme miktarınız tam olarak yazılmayabilir. Ama ücretsiz sitelerden indiriyorsanız DHT'nin açık kalmasında bir zarar yok :)

Unknown dedi ki...

şöyle bir sorun var Türkiye de geniş band internet yaygın olmadığı için telefon hattı ile gelen internet ayarlarında topyekün şekilde yani indirme ve gönderme hızı belli bir seviye toplamında normalde 700 ile indiriyorsa upload açılınca indirmede azalma yaşanır .bence cimri değiliz 700 istiyoruz .bu yüzdende daha cok yabancı ülke tabanlı özel torrent besleme sitelerinde akıyoruz .indirmeler tamamlanıca arka planda çalıştıranlara teşekkürler